Οι οικονομικές ενισχύσεις που δόθηκαν για το 2023-2024
Για το πανεπιστημιακό έτος 2023-24 δόθηκαν οικονομικές ενισχύσεις/ υποτροφίες στους κάτωθι φοιτητές:
Κατερίνα Γιούμπα (Μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Κολλέγιο της Ευρώπης, ακαδημαϊκό έτος 2023-2024)
“Η Κατερίνα μεγάλωσε στη Λυκόβρυση Αττικής, όπου φοίτησε στο δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Τα δύο τελευταία χρόνια της σχολικής της πορείας τα πέρασε στα Άνω Πατήσια. Καθοδηγούμενη από την έφεση της για τα κοινά και τις ξένες γλώσσες, καθώς και από το αμείωτο ενδιαφέρον της για τις διεθνείς σχέσεις και τη διατήρηση της ευημερίας μεταξύ των κρατών του διεθνούς συστήματος, ολοκλήρωσε το προπτυχιακό της πρόγραμμα στην Πολιτική Επιστήμη και τις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε πρακτικές ασκήσεις στο Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων και στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Με την αμέριστη στήριξη των γονιών της, οι οποίοι προήλθαν από μια μη προνομιούχα κοινωνική τάξη και έχτισαν τη ζωή τους από το μηδέν, ερχόμενοι από την Αλβανία, η Κατερίνα αποφάσισε πως για την υλοποίηση των στόχων της έπρεπε να συνεχίσει τις σπουδές της στην καρδιά της Ευρώπης. Έτσι, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στην Ευρωπαϊκή Πολιτική στο Université Libre de Bruxelles (ULB).
Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στις Βρυξέλλες, ολοκλήρωσε πρακτικές ασκήσεις στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ, στο Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Άμυνας και Ασφάλειας της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποκτώντας μια πλήρη εικόνα των διπλωματικών σχέσεων και της χάραξης πολιτικής στην ΕΕ. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, εργάστηκε στον τομέα της υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οραματιζόμενη μια κοινωνία όπου θα κυριαρχούν οι ίσες ευκαιρίες και η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και με το ηχηρό μήνυμα «ενωμένοι στην διαφορετικότητα», η Κατερίνα θεωρεί την Ευρωπαϊκή Ένωση θεμελιώδη πυλώνα για την επίτευξη αυτών των στόχων. Για τον λόγο αυτό, απώτερος σκοπός της ήταν να φοιτήσει στο αρχαιότερο ακαδημαϊκό ίδρυμα ευρωπαϊκών σπουδών, το Κολλέγιο της Ευρώπης στη Μπρυζ, ώστε να συμβάλλει ενεργά στη συνέχιση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα χάρη στην υποτροφία που έλαβε από το Ίδρυμα Χρήστου και Αθηνάς Τσούκαλη και στο οποίο είναι εξαιρετικά ευγνώμων.”
Ελένη Λυκούδη (Πρωτοετής φοιτήτρια, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
“Ονομάζομαι Λυκούδη Ελένη. Είμαι φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στην οποία εισήχθην 2η μέσω των πανελληνίων εξετάσεων του 2023, συγκεντρώνοντας 19.775 μόρια. Οι βαθμοί μου στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι: 19.2 στην Έκθεση, 19.9 στη Βιολογία, 20 στη Φυσική και 20 στη Χημεία. Αποφοίτησα από το Ιδιωτικό Λύκειο Νέα Παιδεία με βαθμό απολυτηρίου ” Άριστα ” ΕΙΚΟΣΙ (20), όπου παρακολούθησα την Γ’ τάξη Γενικού Λυκείου με υποτροφία .Ο χορός και η μουσική μπήκαν στη ζωή μου από τα προνηπιακά μου χρόνια. Ξεκίνησα χορό από την ηλικία των 3 ετών και μαθήματα βιολιού από τα 7 μου χρόνια. Φοίτησα στα προεπαγγελματικά τμήματα της σχολής χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μετά από εξετάσεις επιλογής πανελλαδικού χαρακτήρα. Αγαπώ πολύ την επιστήμη που επέλεξα να υπηρετήσω και σε αυτήν θα αφιερωθώ. Ωστόσο ένα κομμάτι του εαυτού μου ανήκει στην τέχνη που αντιπροσωπεύει για μένα ένα εξίσου σημαντικό μέσο προσφοράς στον άνθρωπο και την κοινωνία.”
Οδυσσέας Κερασαρίδης (Πρωτοετής φοιτητής, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών)
“Τα δύο τελευταία χρόνια αποτέλεσαν ορόσημο στην χάραξη της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας. Πρόκειται για δύο χρόνια έντονου προβληματισμού σχετικά με την μελλοντική πορεία που θα ήθελα να ακολουθήσω, παράλληλα με την συστηματική προσπάθεια για τις εξετάσεις. Αποτέλεσμα αυτού του προβληματισμού, ήταν η διαμόρφωση ενός οράματος ζωής, η φιλοδοξία να συμμετέχω ενεργά στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, επιστρατεύοντας καινοτόμες ιδέες και εγχειρήματα στην υπηρεσία του κοινού καλού. Ο στόχος που έθεσα με καθοδήγησε και μου έδωσε κίνητρο να υπερνικήσω τις δυσκολίες των Πανελληνίων και να επιτύχω ένα θετικό αποτέλεσμα. Αποφοιτώντας από το 2ο ΓΕΛ Ηρακλείου Αττικής, κατάφερα να περάσω πρώτος στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το πρώτο μου έτος στη σχολή ήταν γεμάτο από νέες εμπειρίες. Γνώρισα το πανεπιστήμιο και τον ακαδημαϊκό χώρο, διεύρυνα τον κύκλο μου και συμμετείχα σε πολλές εθελοντικές δράσεις στον χώρο της επιχειρηματικότητας. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως το ίδρυμα Τσούκαλη για την βοήθεια που μου προσέφερε, καθώς αυτή αποτελεί μια ουσιαστική και ηθική ανταμοιβή και με παρακινεί να συνεχίσω την προσπάθειά μου για συνεχή εξέλιξη και δημιουργία.”
Ίλυα Δέρβου (Πρωτοετής φοιτήτρια, Σχολή Καλών Τεχνών, Αθήνα)
“Είμαι η Ίλυα Δέρβου και φοιτώ στην σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Πέρασα στην 16η θέση της κατάταξης των εισαγωγικών εξετάσεων. Τελείωσα το σχολείο στο 1ο ΕΠΑ.Λ. (Ευπαλίνειο) Αλίμου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Χρήστου και Αθηνάς Τσούκαλη για το έργο τους προς την φοιτητική και νεανική κοινότητα των Ιωαννίνων και για την ευκαιρία που δίνουν και σε εμένα να προχωρήσω με τις σπουδές μου και να επενδύσω στο μέλλον και την καριέρα μου.”
Για το πανεπιστημιακό έτος 2024-25 δόθηκε ήδη οικονομική ενίσχυση/ υποτροφία στην:
Νεκταρία-Καλλιόπη Τσώρη (Μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Κολλέγιο της Ευρώπης, Ακαδημαϊκό έτος 2024-2025)
“Η Νεκταρία-Καλλιόπη Τσώρη είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών (2018-2022). Κατόπιν επιλογής της από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα European Law School Network, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού (LLM) από το King’s College London με αντικείμενο International Business Law (2022-2023), ενώ κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος (2023-2024) πραγματοποιεί σπουδές Master 2 στο Université Paris II – Panthéon Assas με ειδίκευση στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο (Spécialité droit européen et international), στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος. Κατά το έτος 2024-2025 έχει γίνει δεκτή για να φοιτήσει στο Κολλέγιο της Ευρώπης, συγκεκριμένα, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα European Legal Studies (Jacques Delors promotion). Στα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται θέματα σχετικά με τη λειτουργία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αλληλεπίδραση των τελευταίων με τα κράτη-μέλη, καθώς και αναφορικά με την ευρωπαϊκή ιθαγένεια στην ψηφιακή εποχή. Έχει διακριθεί για τη συμμετοχή της σε ακαδημαϊκούς διαγωνισμούς, αλλά και για τη διοργάνωσή τους, όπως του 9ου Εθνικού Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης, και έχει λάβει μέρος ως διαγωνιζόμενη και ως κριτής σε πανελλήνια πρωταθλήματα debate. Απόφοιτος των Εκπαιδευτηρίων Γ. Ζώη, όπου φοιτούσε με υποτροφία, ανέπτυξε μεγάλη αγάπη για την ιστορία, τη δημιουργική γραφή, τη μουσική και τις ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά).”